Kawa z ekspresu gastronomicznego

Kawa z ekspresu gastronomicznego czyli profesjonalne ekspresy do kawiarni (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co

Dodane: 08-12-2019 01:56
Kawa z ekspresu gastronomicznego

Kawa z ekspresu

profesjonalne ekspresy do kawiarni

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Jej niepowtarzalny smak i aromat idealna

profesjonalne ekspresy do kawiarni

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Tym sposobem stworzymy pyszny i niecodzienny

Przed nami ostatnia prosta do Świąt Bożego Narodzenia. Niektórzy z nas z utęsknieniem wyczekują tych kilku dni wolnego, wspaniałych bajek w telewizji, prezentów od Mikołaja i pięknego, magicznego czasu. Dla innych jest to poważny problem, gdyż zakup odpowiednich prezentów dla najbliższych to nie lada zagwozdka.
Okazuje się jednak, ze nie ma się czym przejmować! Najprostszym i jednocześnie najlepszym prezentem będą przecież ekspresy do kawy! Niewiele osób wyobraża sobie poranek bez kubka pysznego, aromatycznego napoju. Kawa włoska nie ma sobie równych wśród napojów, a zimą szczególnie doceniamy jej głęboki smak i rozgrzewające właściwości.
Dlatego lepiej wcześniej rozejrzeć się po sklepach i zamówić najlepszej jakości ekspresy do kawy. W sklepach dobrze jest podpytać sprzedawców, która kawa jest wyjątkowo aromatyczna i zaspokoi gusta naszych najbliższych. Możliwości mamy wiele- kawy mogą być bardzo mocne i wyraziste, lub delikatne o owocowych posmakach. Panie docenia kawy smakowe- waniliowe, czekoladowe czy karmelowe. Do ekspresu i torebki kawy dorzucić możemy także specjalny syrop smakowy. Tym sposobem stworzymy pyszny i niecodzienny prezent dla najbliższych!